2015. szeptember 21., hétfő

Chcete zhodiť z brucha? Tak poďte na to!

Chudnutie začína v hlave. Sú v nej ústa. A mozog. Nakŕmte svoj mozog informáciami o tom, čo vkladať do úst. Potom už záleží len na vašom rozhodnutí aké výsledky chcete dosiahnuť.

Na tomto webe nájdete veľa článkov, ktoré som napísal v období, keď som chudol. Najskôr som skúsil zhodiť diétami a hladovkou. Neúspešne. Potom som si naštudoval trocha odborných obezitologických informácií. To začalo fungovať. Aby sa vám lepšie čítalo, pretlmočil som tieto informácie do hovorového jazyka.
Všetko, o čom sa tu dočítate, som najskôr na sebe vyskúšal. Sám som schudol. Je to už vyše 10 rokov, čo si váhu udržiavam. Nie je jednoduché. Ale dá sa to.
Takže informácie, ktoré na týchto stránkach sú konkrétny postup, ako pomocou úpravy stravy a pohybu môžete natrvalo zhodiť. Dodnes sa sám týchto zásad držím, takže vidíte, že jojo efekt nehrozí – stačí dodržať pár pokynov.
Na obrázkoch vidíte, že rozdiel je viditeľný na prvý pohľad. To, čo však na fotografiách nevidíte je pocit. Keď som bol tučný, bol som prakticky stále vyčerpaný. Nič sa mi nechcelo. Dnes mám vyše 50 rokov a vďaka schudnutiu sa cítim oveľa lepšie.
Turistika bola, kým som bol obézny, pre mňa zabiják. Fotka z Vysokých Tatier. V obéznom období boli aj veľmi ľahké túry problémom. Na zábere vľavo unavený pri vodopádoch kúsok od Hrebienka. Cesta pozemnou lanovkou a “túra” po chodníku ktorým dnes môžu ísť aj vozičkári bola problémom. Čo je najhoršie, vtedy som svoju únavu nepripisoval obezite.
Diéty nefungujú, Hladovka je nebezpečná. Ako teda schudnúť bez liekov, bez diét a dokonca bez platenia? Prečítajte si trpezlivo tento web a porozprávajte sa v diskusii o chudnutí s ľuďmi, ktorí už chudnú, alebo schudli. Nájdete tu silnú podporu, ak sa rozhodnete začať. A tiež porozumenie, ak to na prvý pokus nezvládnete. Obezita totiž predstavuje zdravotný problém, ktorý je príliš vážny na to, aby sme ho podceňovali.
Všetko, čo na tomto webe nájdete nájdete aj v mojej knihe Ako som schudol 35 kílKnihu si môžete ihneď kúpiť ak kliknete sem.
Cieľom tohto webu je naučiť vás schudnúť a štíhlym už zostať. To dosiahnete, keď budete mať pod kontrolou to čo zjete, svoj pohyb aj odpočinok. Čiže svoj život. Volá sa to aj životný štýl, alebo životospráva.
To ako sa denne správame určí,
  • ako naše telo bude vyzerať,
  • ako bude fungovať,
  • aký rozsah nálad vám umožní prežívať.
Ľudské telo je zvláštnu útvar. Účtovnícke „má dať – dal“ tu neplatí. Univerzálne návody a čísla preto nemôžu platiť pre všetkých. Ak sa traja podobní ľudia budú stravovať a hýbať celkom rovnako, jeden môže priberať, druhý schudne a tretí nezaznamená zmenu. Tak isto sa na nás podpíše aj nezdravý životný štýl – niekto sa dožije sto rokov a niekoho zabije už pred päťdesiatkou.
Informácie na tomto webe vám môžu pomôcť naštartovať zdravší životný štýl. Každý sme však iný. Preto je lepšie, ak svoje ciele budete zároveň konzultovať aj s niekým, kto vás pozná a vidí. Ideálne s:
  • lekárom (zdravie),
  • kvalifikovaným rehabilitačným trénerom (kondícia),
  • psychológom (vzťahy a rôzne problémy),
  • a s dobrým priateľom (podpora).

Chudnutie bude len vedľajší produkt

Nechcem, aby ste si za cieľ dali chudnutie. Je to zlý cieľ. Kým je cieľom chudnutie, tak človek nejaký čas chudne. Po schudnutí už nemá cieľ. Výsledok? Jojo efekt.
Ak je v člne diera, začína sa plniť vodou. Malo by zmysel začať vylievať vodu? Účinnejšie by bolo najskôr upchať dieru. Potom vylievať. Podobné je to pri chudnutí. Ak telo tučnie, nemá zmysel nasadiť diétu. Lepšie je zastaviť tučnenie.
Úplne na začiatku si však skúste položiť jednu otázku. Kedy ste začali priberať? Táto otázka je dôležitá. Môže vám pomôcť odhaliť príčinu.
  • Ak priberáte od detstva, asi je chyba v tom, akú kuchyňu vás naučili rodičia.
  • Ak priberáte od určitého roku, analyzujte, čo sa v tom čase zmenilo.
Častým zlomom v živote je kúpa auta, zmena zamestnania, presťahovanie sa, alebo sobáš.
Ak odhalíte príčiny obezity, potom ani netreba chudnúť. Stačí zmeniť situáciu tak, aby príčiny priberania zanikli. Za rok, alebo dva sa všetko vráti do normy.
Časté príčiny, ktoré vedú k obezite sú tieto:
  • Nepravidelná strava. Nie je čas jesť cez deň.
  • Nevhodná strava. Priveľké porcie, alebo zle volené jedlá.
  • Maškrty, výnimky, dobroty sú častejšie, než treba.
  • Málo športu, alebo pohybu. Stres, alebo práca často zoberie čas na pohyb.
  • Zníženie spontánneho pohybu cez deň. Namiesto schodov výťah, namiesto chodenia po kancelárii do kartotéky je tu počítač a kolieskové kreslo.
  • Nové auto škrtne cesty, ktoré ste predtým absolvovali peši, alebo po stojačky v dopravnom prostriedku.
Stačí jedna príčina, ale ak ich je viac, priberiete rýchlejšie.
Obezita je následok.Nemá zmysel bojovať s následkom, kým sme neodstránili príčinu.Preto cieľom nebude schudnúť. Cieľom bude nájsť a odstrániť príčinu, prečo ste pribrali.
Odporúčam vám hneď na úvodné rozohriatie: Vyplňte si test o chudnutí. 35 bežných otázok preverí vaše znalosti. Veľa ľudí si totiž myslí, že o chudnutí všetko vedia, že majú dobrý odhad. No nemajú. Tento omyl ich potom stojí aj roky chybného diétneho režimu. Výsledok? Neúspech v chudnutí, stratený čas, znechutenie. Ja vám radím: uistite sa, či máte správne znalosti. Ak áno, uplatnite ich. Prípadne sa prihláste do e-mailového kurzu, v ktorom si môžete za 10 dní rýchlo osvojiť základné princípy chudnutia a dosiahnuť reálne výsledky. Je to moja výzva pre vás: skúste si to. Máte to zadarmo a nie je v tom nijaký háčik.
Chudnúť nie je ľahké. Chce to veľa sebazaprenia. No ak sa už máte zaprieť, ak už máte začať byť disciplinovaní, je dobré robiť tie správne veci.
Toľko na úvod témy chudnutie. Na jednotlivých stránkach tohto webu nájdete veľa informácií, ktoré vám môžu byť užitočné.

Pozor však – chudnúť netreba rýchlo ani drasticky!

Chudnutie je proces, od ktorého by som vás vlastne rád odhováral! To preto, že zhadzovanie kíl nerieši príčinu toho, prečo vznikla obezita či nadváha. Kto útočí na svoj prebytočný tuk, spravidla prehráva. Bojovať s tukom, to je strata času. Mali by ste sa upriamiť na príčiny obezity. Bojujte s tým, prečo tučnieme. S nesprávnym životným štýlom.
  • Chudnutie je beh na dlhú trať.
  • Ak začnete šprintom, nedobehnete ďaleko.
  • No nabudúce budete musieť bežať zas len od začiatku.
  • Akurát cieľ bude ešte ďalej.

Základné odporúčania použité na tomto webe

Ako zhodiť? Väčšina ľudí sa riadi chybnými pravidlami. Dôsledok toho je jasne viditeľný.
  • Buď musia držať rôzne diéty opakovane.
  • Alebo priebežne skúšajú rôzne spôsoby ako znížiť váhu.
  • Aj tak sú zvyčajne tuční, zápasia s jojo efektom a podobne.
Logické by bolo, že ak nejaký spôsob nefunguje (napríklad diéta) tak nabudúce taký postup už nebudem využívať. Preto je dobré, aby ste sa zamysleli čo pre stratu kíl robíte vy. Tiež sa zameriavate na to, ako znížiť množstvo centimetrov na bruchu? Tiež sledujete váhu? Škrtíte porcie a zakazujete si prílohy? Presne to sú typické chyby pri chudnutí. Všetky tieto pokusy majú jedno spoločné – zameriavajú vašu pozornosť na dôsledky, nie na príčiny. Práve v tom je problém. Ak totiž chcete odstrániť veľké brucho, je to zbytočné. Je to ako vylievať vodu z loďky a nehľadať dieru, ktorou priteká. Čokoľvek sa vám totiž s bruchom nakoniec podarí spraviť, tuk doňho stále priteká. Výhodnejšie je zistiť príčinu prečo priberáte a tú jednoducho odstrániť.
Viem, nie je to jednoduché odstrániť príčinu. Človek priberá práve preto, že dosiahne životný štýl, ktorý sa mu zvyčajne páči.
  • Pohodlie, málo pohybu. Auto, príjemná práca.
  • Chutná a lacná strava, takže je ľahké dopriať si.
  • Bagatelizácia z neznalosti. Ak neviete, aké účinky má nepravidelné jedenie, alebo jedenie nevhodných jedál, nepoznáte dôvod, prečo sa strážiť.
To sú hlavné a najčastejšie príčiny toho, prečo viac než polovica ľudí nemá štíhlu postavu. Potom od zúfalstva skúšajú nárazovo zakrútiť s obezitou. Pokračujú však v rýchloscenári modernej doby a dúfajú, že na zhodenie prebytočných kíl je možné dať návod na ploche jednej vety. Nie, nemožno. Jednou vetou sa dá povedať hlúposť, ktorá bude dobre znieť. Ale nepomôže vám schudnúť.
Keď sa dnes večer usadíte k televízoru, skúste sa zamyslieť. Je nutné, aby ste to sledovali? Je tak dobrý program, že vám stojí za to? Keď som pred rokmi ešte mal televízor, veľké percento času som bol skôr otrávený. Myslím, že aj vy budete. Vtedy skúste tú debňu vypnúť. Otvorte si knihu o zdravej výžive. Naučte sa základy a to vám dá viac, ako listovanie v ženských časopisoch. Hlavne aj ušetríte – nenaletíte podvodníkom, ktorí predávajú sušenú nádej.
Bežná kniha (nie beletria) sa dá prečítať za takých 8 až 12 hodín. Obetujte ten čas a učte sa. Ak vám to je drahé, kupovať literatúru, na tomto webe sú stovky článkov a tisícky tém v diskusnom fóre. O chudnutí sa tu naučíte všetko, čo potrebujete vedieť. Navyše vám to dodá aj motiváciu niečo naozaj so sebou robiť.
Informácie na tejto stránke nemôžu nahradiť konzultáciu s lekárom, obezitológom, trénerom, či životným koučom. Pre každého človeka platia iné pravidlá chudnutia. Aj keď tieto rady už pomohli schudnúť mnohým, pred akýmkoľvek pokusom chudnúť a výraznejšie meniť životosprávu sa obráťte na príslušného odborníka.

Disciplína je dnes nemoderné slovo

Dnešná doba nás doslova zameriava na pohodlie, výnimky. Veci s počítačom sa dajú robiť ľahko, na jedno kliknutie. Ak sa niečo nepodarí, je možnosť operáciu vrátiť späť. V živote však CTRL+Z nefunguje.
Pohodlný životný štýl nám uvoľnil veľa času. Nemusíme behať za potravou, rýľovať pole. Ten čas však často minieme na odpočinok. Pritom telo pohyb potrebuje. To je základný problém. Samozrejme, príjemnejšie je odpočívať, čítať, alebo robiť niečo zaujímavé. Často to znamená nízky stupeň zapojenia svalov. To sa spolupodieľa aj na tom, že potom priberáme.

Jedlá starých materí nepatria do paneláku

Výživoví experti už dávno upozorňujú, že jedlo má vplyv nielen na to, či sme obézni, ale aj na naše zdravie. Aj to, ako a z čoho je jedlo zložené určí, či neskôr budete chcieť chudnúť. Ukazuje sa, že tradičné jedlá v dnešnom svete nie sú tou najlepšou voľbou.
Pozrite si televíznu reláciu s niektorým známym šéfkuchárom. Jen to tak plieska, ako pridáva maslo, slaninu, tuk, cukor, bielu múku… Jednoducho – ľudia to majú radi. Šéf im to preto navarí. Potrebuje zarobiť. Ostatne – sú to “overené” recepty. Ak si pozriete jedálne lístky v školských a závodných jedálňach, vanie na vás dych päťdesiatych rokov minulého storočia.
Viem, je skvelé dať si na obed 4 parené buchty s lekvárom. No skúste si vypočítať, či telá stravníkov potrebujú takú porciu sacharidov a tuku. Rýchlo zistíte, že aj jedna buchta je možno už veľa. Preto je dnes obezita problém už aj medzi deťmi. Ostatne, ak sa rodičia stravujú zle, aj dieťa si z toho zoberie príklad.
Preto je dobré myslieť na to, že stravovanie máme zle naladené. Je to chutné, ale potom sa musíme venovať chudnutiu a často sú s tým spojené aj mnohé zdravotné ťažkosti. To všetko z nevhodných kombinácií jedla, nápojov a nedostatku pohybu. Recepty jedál starých materí majú tri veľmi vážne problémy a pre obidva by som vám odporúčal vyškrtnúť ich zo svojho denného menu:
  1. Vznikali v čase, keď väčšina ľudí značnú časť dňa fyzicky pracovala. Telo v pohybe sa správa inak a má iné potreby na výživu.
  2. Vznikali v čase, kedy ženy nepracovali v zamestnaní, ale starali sa o dom. Celé predpoludnie mohli krútiť varechami. Tieto jedlá sú náročné na prípravu. Je to zbytočná časová strata pre zamestnanú ženu.
  3. Dlhé varenie zvyšuje energetickú hustotu jedla. To znamená, že je v ňom viac koncentrovaná energia. Žiaľ, čím dlhšie varenie, tým väčšie straty živín. Mnoho vitamínov a iných látok sa dlhým varením rozloží, alebo z jedla vyplaví.
Jednoducho model jedla s veľkou prílohou je z minulého storočia. Tak sa naň aj dívajte. Tieto receptúry vznikali často v období chudoby. Nasýtiť sa bolo potrebné z lacných surovín – napríklad zo zemiakov. No dnes sa môžete nasýtiť aj zdravšie – zo zeleniny, zo strukovín. Dnes už vieme, že rýchle sacharidy (takmer všetky prílohy k jedlám) treba jesť veľmi obmedzene. Inak budete pozvoľna priberať. Je lepšie jesť striedmo ako neskôr chudnúť. Chudnutie je totiž pre telo značne náročný proces. Záťaž.
Aj odporúčané dávky živín na obyvateľa sa postupne v čase menia. V minulom storočí boli veľmi vysoké. Pre ľudí s rýchlejším metabolizmom je to v poriadku. Pre fyzicky aktívnych a manuálne pracujúcich tiež. Lenže čo ak sa živíte pri počítači? Jazdíte autom? Potom je bežná veľkosť porcie v reštaurácii či od gazdinej priveľká.

Viem, toto ste nechceli počuť. Chceli ste schudnúť a ďalej si užívať

Veľa ľudí, ktorí chcú schudnúť má o veci chybnú predstavu. Chceli by zhodiť váhu. V tej veci sú pripravení obetovať aj niekoľko mesiacov námahy. Obmedziť stravu, dávať si pozor. Cvičiť. No kdesi v podvedomí zostáva stále otvorená myšlienka, že POTOM sa zas vrátia ku starému životnému štýlu. K rezňom, hranolkám a sladkostiam. Práve toto je najslabšie miesto pri chudnutí.
Ak so svojím telom chcete niečo robiť, je to veľmi dobrý nápad. Schudnúť je zdravé. Lenže pozor – je veľmi nezdravé schudnúť a potom zas rýchlo pribrať. To čo sa volá jojo efekt vám môže poškodiť zdravie výraznejšie, ako keby ste nechudli! Preto je rozumné začať chudnúť až potom, keď sa rozhodnete, že idete zaviesť trvalé zmeny v životospráve. Nie jednorazovú kampaň za menší obvod pásu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése